BRF ORGELN, JÖNKÖPING


Jönköpings kommun ställde en rak och tydlig fråga i anbudsbeskrivningen: Hur tänker ni förhålla er till ädellövskogen intill? Genom att låta trä inspirera hela kvarteret, blev vårt givna svar.

Därför byggdes husen med hybridträstomme, fasaderna kläddes med trä och målades i naturliga träfärger, innergården fick sig en ordentlig skopa grönska och vi skapade möjligheter för de boende att själva odla med gröna förtecken. Typografin i området anpassades efter förutsättningarna och nivåskillnaderna snarare förstärktes än gömdes, precis som vilken skogsstig som helst.

Mitt i kvarteret ligger gårdshuset och påminner om skogsgläntans funktion som naturlig mötesplats. Gårdshusets utformning har förresten de boende själva fått vara med och besluta om: En användbar festlokal med kök och toalett.

Till det gröna tänket adderade vi en grön resplan. Vi uppförde ett cykelrum där man bland annat kan meka med sin cykel tillsammans med grannen, såg till att förbereda för laddstolpar till bilar och cyklar och utvecklade en app för samåkning.

50 lägenheter och nio stadsradhus mellan 52 och 146 kvm. Storleken på bostäderna som utgör Brf Orgeln är minst sagt varierande. De minsta av de 50 lägenheterna är tvåor på 52 kvm medan de största fyrorna har 95 kvm. De nio stadsradhusen, om 146 kvm i tre plan, har riktigt trevliga takterrasser med utsikt över livet på innergården.
SNABBFAKTA

Arkitekter: Kanozi Arkitekter

Totalentreprenör: NCC

BOA/BTA: 4988 / 7204 kvm

Upplåtelseform: Bostadsrätter

Byggtid: Aug 2017–feb 2019

Inflytt: 5 feb 2019


FB BOSTAD AB
Engelbrektsg. 26
411 37 Göteborg

info@fbbostad.se
072–717 71 20

Integritetspolicy