Stäng

Åkarp

ÅKARP, BURLÖV

Åkarps geografiska läge tror vi passar perfekt för bland annat barnfamiljer. Med Pågatåget tar det bara 4 minuter till Lund och 7 minuter till Malmö. Den närheten och enkelheten i pendlandet gör Åkarp till en perfekt plats för dem som vill ha närheten till storstaden men som hellre bor strax utanför den.

Här kommer den tidigare handelsträdgården transformeras till nya trädgårdar, anpassade för ett skönt och bekvämt liv. Den nya detaljplanen som är på gång i Åkarp kommer troligtvis tillåta att vi utvecklar 40-50 nya bostäder på den fastighet vi numera äger. Till stor det är det radhus som kommer uppföras, med en tänkt byggstart runt 2020-2021.

SNABBA FAKTA

Upplåtelseform: Bostadsrätter
Projektfas: Detaljplan

Ulfsbergsgården

ULFSBERGSGÅRDEN, BOTKYRKA

Ulfsbergsgården – en gång byggd som en del av Tullinge Parkhem – ligger på pendlingsavstånd till Stockholm. Här finns goda kommunikationsmöjligheter och det är nära till mycket.

Förutsättningarna för projektet är att själva byggnaden som heter Ulfsbergsgården och skogen intill ska bevaras men att fastigheten ska förtätas och även erbjuda en bredare blandning av boendeformer. Detta har varit kommunens ambition sedan start och det är också vad vi har förbundit oss att göra.

På uppdrag av Botkyrka kommun och tillsammans med Radar arkitekter har vi varit med i framtagandet av ett nytt gestaltningsprogram för fastigheten. Här hoppas vi få uppföra ett sextiotal bostäder i form av radhus och flerfamiljshus.

SNABBA FAKTA

Arkitekter: Radar arkitekter
BOA | BTA: ca 5500 | 6500
Upplåtelseform: Bostadsrätter
Projektfas: Detaljplan ute på samråd

Bolighuset

BOLIGHUSET, HANINGE

”Vill ni vara med och utveckla en fastighet i Haninge med plats för både förskolebarn och boende?” Frågan kom från vårt systerföretag Turako som specialiserat sig på utveckling av samhällsfastigheter som skolor och förskolor. ”Absolut”, svarade vi och passade även på att fråga våra vänner på Gehl People i Köpenhamn om de också ville vara med.

Tillsammans med Gehl People, Turako och Street Monkey Architects planerar vi för ett helt nytt kvarter i Haninge. Det kommer bli ett i allra högsta grad sällskapligt hus; förskola och bostadsrätter kommer samsas inom fastigheten. De länkas alla samman av det s k Fælleskapsrummet som fungerar som ett levande vardagsrum för alla i huset – stora som små – och dit även andra boende i området är välkomna. Utomhusmiljön ska anpassas för såväl förskolebarn som de boende och kunna samnyttjas så långt det bara är möjligt. Hållbarheten står minst sagt i fokus och målet är att bygga ett hus och skapa ett boende som står ut vad gäller funktionalitet. Visionen är ett hus där vardagspusslet ska få, inte bara en eller två, utan flera förenklande knuffar i rätt riktning.

SNABBA FAKTA

Arkitekter: Street Monkey Architects
Landskapsarkitekter: Gehl People
BOA | LOA | BTA: 3021 | 900 | 5064
Upplåtelseform: Bostadsrätter
Säljstart: Februari 2019

TILL BOLIGHUSET.SE

BRF Rönnbärsgatan

BRF RÖNNBÄRSGATAN, VIMMERBY

Knappt hade bostäderna i BRF Stören i Vimmerby sålt slut innan det var dags att planera för uppföljningen. För inte låter man det dröja ytterligare 27 år innan man påbörjar nästa nyproduktion av bostadsrätter? Nej, då låter 27 veckor betydligt mer rimligt – åtminstone när det finns stort eget engagemang och fint kommunsamarbete.

Med sina 12 nya bostäder fördelade i två huskroppar kommer BRF Rönnbärsgatan komplettera stadsbilden och skapa ett ombonat kvarter mitt i centrala Vimmerby. Precis som i BRF Stören kommer vi uppföra treor och fyror med smarta, praktiska kvadratmeter och fina uteplatser.

SNABBA FAKTA

Arkitekter: Larsson Arkitekter
Totalentreprenör: Byggklasson i Vimmerby
BOA | BTA: 936 | 1318
Upplåtelseform: Bostadsrätter
Byggstart: Hösten 2018

BRF Östra Tomtaklint

ÖSTRA TOMTAKLINT, TROSA

Det lutar åt hela 150 bostäder i sörmländska Trosa – ett omfattande bostadsprojekt med andra ord. Våren 2017 vann vi tillsammans med Larsson Arkitekter och Urban Minds en markanvisningstävling för Östra Tomtaklint där uppgiften var att låta Trosa växa genom varsamma årsringar.

De fem stora dragen har handlat om utformning, stadsmässighet, gestaltning, trafiklösning och utemiljöer. Vårt mål är att skapa en livsmiljö där människor vill vara, uppleva och bo och samtidigt koppla samman Trosas småstad med landsbygdens jordbrukslandskap. En inbjudande miljö som kan maximera sinnesintrycken – småprata med grannar, vardagsmotionera på klinten eller odla på bakgården.

Första steget är redan taget. Nu återstår bara resten.

SNABBA FAKTA

Arkitekter: Larsson Arkitekter
Planarkitekter: Urban Minds

BRF Gårdsten

ÖSTRA GÅRDSTEN, GÖTEBORG

Fokus för det här projektet är miljö. Vårt svar på kommunens önskan är därför passivhus med solceller, kloka materialval och innovationer som vi hoppas ska inspirera de boende att vilja leva mer hållbart.

Här samarbetar vi återigen med våra vänner på Kanozi Arkitekter.

SNABBA FAKTA

Arkitekter: Kanozi Arkitekter

Tullholmsviken

TULLHOLMSVIKEN, KARLSTAD

Detta var den tredje markanvisningen som vi vann inom loppet av åtta dagar. Och vi är mäkta stolta över att ännu en gång få förtroendet att vara med och uppföra bostäder i Karlstads kommun.

I kvarteret Kanoten nere i Inre Hamnen i centrala Karlstad ska det byggas 150 lägenheter – men först efter att vi färdigställt 16 bostäder i Molkom.

Den här typen av dubbel markanvisning är något vi välkomnar och som vi gärna ser mer av i Sverige. Precis som så många gånger förr teamar vi upp med en beprövad laguppställning: Kanozi och NCC. Det här blir bra.

SNABBA FAKTA

Arkitekter: Kanozi Arkitekter
Totalentreprenör: NCC
Upplåtelseform: Bostadsrätter

BRF Stören

BRF STÖREN, VIMMERBY

16 nya bostadsrätter i fyra tvåvåningshus. Vackra trähus med härliga uteplatser. Skönt läge mot lugn innergård. Hemtrevlig radhuskänsla bara två kvarter från huvudgatan och Stortorget.

På beskrivningen låter det nästan som en modernare tappning av barndomssagorna härifrån. Det här är ett bostadsprojekt som vi drömt om att få göra. Att kunna vara med och bidra till att det efter så många år äntligen byggs nya bostäder i bostadsrättsform, det gör oss både stolta och glada.

För det är just så här vi får fart på bostadskarusellen: När några flyttar ut får andra människor möjlighet att flytta in. Och därmed är kedjan i full gång.

Tack vare det stora intresset för bostäderna hoppas vi få fortsätta bygga bostäder i Vimmerby. Frågar du oss kommer det inte dröja 27 år till nästa gång.

SNABBA FAKTA

Arkitekter: Kanozi Arkitekter
Totalentreprenör: Hey House
BOA/BTA: 1224 / 1531
Upplåtelseform: Bostadsrätter
Byggtid: Byggstart feb 2018

BRF Önskemålet

BRF ÖNSKEMÅLET, JÖNKÖPING

Strax söder om centrala Jönköping ligger Råslätt. Här uppfördes hyreshus i slutet av 1960-talet som under åren genomgått flera ansiktslyftningar. Men det har saknats en variation av upplåtelseformer. Fram till nu.

När Jönköpings kommun i en markanvisningstävling gick ut med förfrågan om att utveckla bostadsrätter inom Råslätt tvekade vi inte en sekund. Här vill vi vara med!

Tillsammans med våra nära vänner och samarbetspartners NCC och Kanozi lade vi fram ett förslag som skulle göra det möjligt för fler att ta sig in på den eftertraktade bostadsmarknaden och samtidigt kanske kunna jobba på hemmaplan? Vindsvåningar, bokaler, genomgående treor med egen entré, garage under mark är några av de adderade bostadsvärden som vi nu kryddar Råslätt med.

De två huskropparna uppförs enligt Miljöbyggnad Silver. Under byggprocessen kan vi med hjälp av NCC ha med praktikanter i syfte att de ska vara anställningsbara efter projektets avslutning. Dessutom ser vi fram emot att den intilliggande skolan kan få bjuda in sina elever till NCC’s omtyckta Barnens Byggskola.

SNABBA FAKTA

Arkitekter: Kanozi Arkitekter
Totalentreprenör: NCC Building
BOA/BTA: 6372 / 8061
Upplåtelseform: Bostadsrätter
Byggtid: Säljstart Q1/2018

TILL BRFONSKEMALET.SE

BRF Vellinge Park

BRF VELLINGE PARK, VELLINGE

Det var markanvisningstävlingen som satte ribban. Här fanns helt klart en kommun som visste vad de ville. Och Sveriges mest sydvästliga kommun ville ha nybyggda och centrala bostäder med hög hållbarhetsfaktor.

”Ge oss blandade upplåtelseformer. Stretcha hållbarhetstankarna. Skapa en ny port till Vellinge. Gör bostäderna attraktiva för en bred målgrupp. Låt husen ta för sig. Visa hur hemmet kan bli en trygg plattform för hela livet. Se till att människor inte bara kan utan också vill leva ett hållbarare liv.” Så löd tävlingsuppdraget. Eller snarare, så tolkade vi uppdraget mellan raderna.

Ambitionerna för bostadsprojektet är höga och kräver därför inte bara stor kompetens utan också ett stort engagemang hos oss och våra samarbetspartners i detta projekt, Tengbom Arkitekter och NCC Building, Malmö. Ärligt talat skulle vi inte vilja ha det på annat sätt. Vi ställer alltid stora krav på våra samarbetspartners och ännu större på oss själva.

Vellinge Park byggs i tre etapper. Den första får 20 bostadsrätter, den andra 66 hyresrätter och i den tredje etappen planeras det för 61 bostadsrätter. Här finns stor spridning i bostadsstorlekar och bostadstyper – allt för att bostaden ska kunna följa den boende under en hel livscykel, oavsett hur livet utvecklar sig.

SNABBA FAKTA

Arkitekter: Tengbom Arkitekter, Malmö
Totalentreprenör: NCC Building Sweden
BOA/BTA/LOA: 9423 / 13133 / 46
Upplåtelseform: Bostadsrätter och hyresrätter
Byggtid: Säljstart hösten 2018

TILL VELLINGEPARK.SE

BRF Rimsjöhöjden

BRF RIMSJÖHÖJDEN, NYKVARN

Genom goda kontakter fick vi nys om att markägaren var angelägen om att utveckla området och förverkliga visionen om det moderna lantlivet med pendlingsavstånd till Stockholm. Bykänslan som började breda ut sig över arkitekternas skissblock slungade oss raskt tillbaka till den där idylliska småländska byn som vi alla läst om som barn.

Resultatet har blivit miljökloka och hemtrevliga bostäder som tillsammans formar en helhet och skapar förutsättningar för ett gott boende. Lite extra glada blir vi när markägaren själv vill uppmuntra till gemenskap och engagemang genom att uppföra och bekosta en lokal som kan nyttjas av alla boende i området.

Radhusen i två plan har 5 r o k fördelat på 110 kvm. Husen, ritade av Larson Arkitekter, har stora uteplatser och privata gräsmattor i lugnt läge. Inredningen har tagits fram av Kanozi Arkitekter som har specialdesignat både kök och badrumsval.

SNABBA FAKTA

Arkitekter: Larson Arkitekter / Kanozi Arkitekter
Totalentreprenör: Forsen Samverkan
BOA: 2420
Upplåtelseform: Bostadsrätter
Byggtid: Dec 2016 – Dec 2017

TILL BRFRIMSJOHOJDEN.SE

BRF Frönäs Gärde

BRF FRÖNÄS GÄRDE, GNESTA

På Frönäs Gärde fanns möjlighet att uppföra 36 bostadsrätter tillika 36 mycket efterlängtade bostäder med bästa läge i Gnesta. Nu hängde hela affärens existens på att priset blev rätt. Här skulle det inte räcka att pressa produktionskostnaderna. De skulle snarare behöva manglas för att kunna matcha marknaden.

Men uppriktigt sagt blev det inte mycket till spänning. Kalkylen var mitt i prick. Vi lyckades få ner kvadratmeterpriset till 20 000 kr och de 36 bostadsrätterna sålde slut på mindre än en vecka.

Brf Frönäs består av treor och fyror i sammanlagt nio hus. Området som ligger 200 m från Frösjöns strandkant präglas av småskaligt nybyggande och pittoreska omgivningar. Alla bostäder har egen uteplats och ett gavelläge med fint ljus- insläpp från tre väderstreck. Trapporna kan även fungera som vindskyddande sällskapsytor och praktiska odlingslådor.

SNABBA FAKTA

Arkitekter: Kanozi Arkitekter
Totalentreprenör: Forsen Samverkan
BOA: 2754
Upplåtelseform: Bostadsrätter
Byggtid: Mars 2017 – Feb 2018

TILL BRFFRONAS.SE

BRF Orgeln

BRF ORGELN, JÖNKÖPING

Jönköpings kommun ställde en rak och tydlig fråga i anbudsbeskrivningen: Hur tänker ni förhålla er till ädellövskogen intill? Genom att låta trä inspirera hela kvarteret, blev vårt givna svar.

Därför byggs husen med hybridträstomme, fasaderna kläs med trä och målas i naturliga träfärger, innergården får sig en ordentlig skopa grönska och vi skapar möjligheter för de boende att själva odla med gröna förtecken. Typografin i området anpassas efter förutsättningarna och nivåskillnaderna snarare förstärks än göms, precis som vilken skogsstig som helst.

Mitt i kvarteret ligger gårdshuset och påminner om skogsgläntans funktion som naturlig mötesplats. Gårdshusets utformning har förresten de boende själva fått vara med och besluta om: Det kommer bli en användbar festlokal med kök och toalett.

Till det gröna tänket adderar vi en grön resplan. Vi uppför ett cykelrum där man bland annat kan meka med sin cykel tillsammans med grannen, ser till att förbereda för laddstolpar till bilar och cyklar och utvecklar en app för samåkning.

50 lägenheter och nio stadsradhus mellan 52 och 146 kvm. Storleken på bostäderna som utgör Brf Orgeln är minst sagt varierande. De minsta av de 50 lägenheterna är tvåor på 52 kvm medan de största fyrorna har 95 kvm. De nio stadsradhusen i tre plan har 146 kvm och en riktigt trevlig takterrass med utsikt över livet på innergården.

SNABBA FAKTA

Arkitekter: Kanozi Arkitekter
Totalentreprenör: NCC Building
BOA/BTA: 4975 / 7204
Upplåtelseform: Bostadsrätter
Byggtid: Aug 2016 – Dec 2018

TILL BRFORGELN.SE

BRF Rudsberget

BRF RUDSBERGET, KARLSTAD

”Hej! Vi ska bygga sju Folkboende-hus uppe på Rudsberget. Vill ni ta hand om det åttonde?”

Frågan kom från NCC Building i Karlstad. Eftersom vi var väl insatta i både byggprocess och husets många fördelar, visste vi redan från start att det här skulle bli ett bra projekt: Vi har byggt huset förut. Totalentreprenören NCC är en vän och tidigare kollega. Vi vet vad produktionen kommer att kosta vilket är förvånansvärt lite med tanke på de omsorgsfullt planerade kvadraterna och den mäktiga utsikten.

Mycket riktigt. Resten av historien strålar lika klart som självaste Sola i Karlstad. 44 Svanenmärkta lägenheter med utsikt över hela Karlstad. 43 kvickt slutsålda bostadsrätter (den 44:e behåller föreningen som uthyrnings- och/eller övernattningslägenhet). 44 väldigt kvadratsmarta bostäder till låg produktionskostnad och därför också mycket bostad för pengarna.

Huset på Rudsberget är en bra affär för alla inblandade och ett bevis på att tajming och förmåga att snabbt fatta (rätta) beslut är helt avgörande för ett projekts vara eller inte alls vara.

SNABBA FAKTA

Arkitekter: Ragnar Bergeå/Arkinova Arkitekter
Totalentreprenör: NCC Building Sweden
BOA/BTA: 2615 kvm / 3500 kvm
Upplåtelseform: Bostadsrätter
Byggtid: maj 2016 – feb 2018

BRF Prästgårdsgången

BRF PRÄSTGÅRDSGÅNGEN, TROSA

Brf Prästgårdsgången i Trosa har en särskild plats i vårt kollektiva hjärta. Det var nämligen här hela vår resa tog fart 2015: En möjlighet dök upp och efter noggrant övervägande (utan att för den skull dra processen i långbänk) såg vi till att göra slag i saken.

Här har vi utvecklat 20 bostäder fördelade på fem tvåvåningshus: Treor på 71 kvm och fyror på 82 kvm, alla med effek- tiva planlösningar och uppskattade val av material och inredning. Första spadtaget togs i december 2015 och lagom till adventsfikat året därpå kunde 45 personer flytta in i sina nya bostäder på Prästgårdsgången.

SNABBA FAKTA

Arkitekter: Larsson Arkitekter
Totalentreprenör: RO-gruppen Concept
BOA/BTA: 1530 kvm / 1750 kvm (exkl komplementbyggnader)
Upplåtelseform: Bostadsrätter
Byggtid: dec 2015 – dec 2016

BRF Tuban

BRF TUBAN, NORRKÖPING

Med ett mycket bra läge i Kneippen Syd nordväst om Norrköpings centrum, hittar du Bostadsrättsföreningen Tuban med sina fyra flerfamiljshus.

Sammanlagt är det 37 lägenheter – 1:or till 5:or – mellan 39 och 111 kvm. Lägenheterna har kök från Ballingslöv, hel- kaklade badrum med vattenburen golvvärme, trägolv, målade väggar och balkong. Uppvärmning sker via fjärrvärme och takhöjden är minst 2,60 m i alla hus.

Inte långt bort finns friluftsområden, sportanläggning och Himmelstalundsbadet och i närområdet ligger flera skolor och förskolor, affärer och apotek.

BRF Hagaäng

BRF HAGAÄNG, ENKÖPING

Strax utanför Enköpings centrum, intill Haga slott utfört av Nicodemus Tessin d ä, finns Bostadsrättsföreningen Hagaäng med sina 8 parhus på vardera 94 kvm.

Varje bostad har 4 rum och kök. Invändigt är alla material av god standard med genomtänkta lösningar. Det finns bland annat en oinredd vind som enkelt kan byggas ut till inredd övervåning och därmed öka på boytan till ca 168 kvm. På tomten utanför finns gräsmatta, uppfart, förråd eller carport. Cykelbanor in till centrum finns precis utanför och det är nära till Mälarens strand.

Byggprojektet är nu avslutat och inflyttning skedde under våren 2016.